Wat betekenen al die afkortingen in de titel van US comics? Een overzicht

Voor US comics gebruiken we verschillende termen en afkortingen. Misschien ben je nog maar pas gestart met lezen, of heb je je altijd al afgevraagd wat de afkortingen betekenen. Hieronder vind je wellicht het antwoord.

PTG = Printing
PTG is de afkorting van ‘printing’, in het Nederlands ‘Druk’. Als PTG niet in de titel staat, wil dit zeggen dat het de eerste druk is. 2ND PTG wil zeggen “tweede druk”, 3RD PTG “derde druk”, enz. Bij zo een herdruk wordt vaak de cover aangepast (andere kleuren, of een volledig nieuwe tekening), maar de inhoud is wel hetzelfde (tenzij anders aangegeven).
VAR = Variant Cover
VAR duidt er op dat deze comic een cover heeft die verschilt van de originele cover. Bijvoorbeeld: een comic komt uit met een cover getekend door artiest X. Maar de uitgever kan ook gelijktijdig een variant cover uitgeven met een speciale cover getekend door artiest Y. Vaak hebben deze covers dezelfde prijs als de originele cover en zijn ze ook vrij te bestellen. Echter, regelmatig zijn deze variant covers ook zeldzamer dan de originele. Zo kan een uitgever bijvoorbeeld beslissen om per 25 gekochte originele covers, één variant cover aan te bieden. Dit zie je dan in de titel als 1:25 VAR. De prijs van deze covers is meestal duurder, omdat ze ook zeldzamer zijn.
(MR) = Mature Readers
Deze comic of uitgave is bedoeld voor mature lezers, en bevat thema’s, taalgebruik of afbeeldingen die niet geschikt zijn voor jonge kinderen.
(A) = Adult
Deze comic of uitgave is bedoeld voor volwassen lezers, en bevat thema’s taalgebruik of afbeeldingen die enkel voor volwassenen bedoeld zijn.
HC = Hardcover
Deze graphic novel of uitgave heeft een harde kaft.
TP = Trade Paperback
Deze graphic novel of uitgave heeft een zachte kaft. Soms wordt dit ook afgekort met SC = Soft Cover).
GN of OGN = Original Graphic Novel
Gewoonlijk is een Graphic Novel een verzameling van meerdere comics. Maar soms komt een verhaal meteen uit als Graphic Novel. In dat geval noemen we het een “Original Graphic Novel”.
Virgin of Undressed covers
Op de cover van een comic of uitgave vind je de titel, nummer, logo van de uitgever, etc… Een “Vergin” of “Undressed” cover wil zeggen dat al deze dingen verwijderd zijn, zodat de covertekening helemaal zichtbaar is.
SGN ED = Signed Edition
Dit wil zeggen dat deze uitgave gehandtekend wordt door één of meerdere personen van het creatieve team. Deze items zijn meestal zeer gelimiteerd.